Renovatie Eerste Heinenoordtunnel

Jaar 2018-2023
Typologie Tunnel
Locatie Barendrecht - Hoeksche Waard, NL
Opdrachtgever Rijkswaterstaat
Samenwerking Witteveen+Bos, Royal HaskoningDHV
Projectarchitecten Syb van Breda, Tom de Weijer, Mark Ernst, Sabry Arfaoui, Nick van Dorp

De eerste Heinenoordtunnel leidt de A29 onder de Oude Maas door tussen de gemeenten Barendrecht en Hoeksche Waard. De tunnel is aangelegd in 1969 en is toe aan een grote renovatie. De opgave omvat onder andere het renoveren of vervangen van de technische installaties, renoveren van de bestaande dienstgebouwen en het realiseren van een middentunnelkanaal. De renovatie wordt uitgevoerd volgens de Landelijke Tunnel Standaard (LTS) van Rijkswaterstaat en is er op gericht om de tunnel ook op lange termijn veilig, betrouwbaar en beschikbaar te houden. Rijkswaterstaat heeft Syb van Breda & Co ingeschakeld voor het opstellen van het Esthetisch Programma Van Eisen (EPVE) van tunnel en omgeving, alsmede het Voorlopig Ontwerp (VO) van de dienstgebouwen. Wij hebben vervolgens in opdracht van bouwcombinatie Savera het DO en UO van de bedieningsgebouwen vervaardigd.

Duurzaamheid heeft een rol in het plan: zo wordt de benodigde energie voor de tunnel opgewekt met een eigen zonneweide op een nabije locatie. Oorspronkelijk was het de bedoeling om nieuwe dienstgebouwen te bouwen, maar na grondig onderzoek bleek het mogelijk om alle nieuwe installaties in te passen in de bestaande dienstgebouwen. Het enige dat wij toevoegen is een nieuwe gevel die veel beter in de omgeving past. Uiteraard levert dit een forse verlaging op van de benodigde grondstoffen. De meest circulaire vorm van bouwen is tenslotte niet bouwen.

Renovatie Eerste Heinenoordtunnel
Renovatie Eerste Heinenoordtunnel
Renovatie Eerste Heinenoordtunnel

Integratie van hergebruik en nieuwbouw

De Heinenoordtunnel heeft een expressieve toegang annex lichtrooster, typerend voor de architectuur van de jaren zestig. Met de aanleg van het middentunnelkanaal en de gevels van de dienstgebouwen komen er nieuwe elementen bij. Ze worden zorgvuldig aangesloten op de bestaande lijnen en vormen. Het oorspronkelijke kleurenpatroon wordt in ere hersteld. Op de kop van de toegang komt de naam van de tunnel in stoere grote letters.

Renovatie Eerste Heinenoordtunnel
Renovatie Eerste Heinenoordtunnel
Renovatie Eerste Heinenoordtunnel

Maximale ruimte voor mens en natuur

Het fraaie natuurlijke getijde gebied langs de Oude Maas met unieke flora en fauna blijft vrij van nieuwe gebouwen en extra toeritten. De huidige dissonerende knalgele containervormige gevels van de dienstgebouwen worden vervangen door soepele en onopvallende strekmetalen voiles die zowel de bestaande dienstgebouwen als ook alle noodzakelijke installaties in een bescheiden vorm opnemen.

Renovatie Eerste Heinenoordtunnel
Renovatie Eerste Heinenoordtunnel

Het gebied rondom de dienstgebouwen wordt opgewaardeerd, het fietspad wordt verbreed en de borstwering aan de rivierzijde wordt verlaagd. Hierdoor ontstaat een prettige fietsroute met fraai uitzicht over de rivier. Indien het budget het toelaat zal er een ecologische verbinding voor kleine dieren gerealiseerd worden. Hiermee worden zowel het ecosysteem als de recreatieve fietsroutes  langs de Oude Maasoevers versterkt.

Renovatie Eerste Heinenoordtunnel
Werk in uitvoering oktober 2023