Dit ontwerp is een prototype voor twaalf geplande watertransport stations aan het Dubai- en Business Bay kanaal. Een eerste ontwerp voor een typische locatie. Met dit prototype willen we de standaard zetten, in plaats van de vorm. We verwachten dat de gerealiseerde stations van plek tot plek zullen verschillen, zo kan bijvoorbeeld het type land transport anders zijn, de beschikbare kavel of het aantal passagiers. Daarom stellen we een ontwerp voor, flexibel in zijn vorm maar consequent in zijn standaarden.sl_rta_tekening1_m

 

sl_rta_tekening2_m

Alle stations krijgen een schaduwdak, de belangrijkste kwaliteit in de publieke ruimte van deze zonnige stad. Zowel aan de waterkant waar de schepen aanmeren als aan de landzijde waar bus, taxi of auto halteren is het overstappen voor passagiers hiermee zo comfortabel mogelijk.

sl_rta_render2_xl
Maritiem thema en individuele expressie

Het water transport station is een nieuwe typologie in een rijke familie van RTA transport gebouwen: de metro- en tram stations en de bushaltes. Het grote schaduw werpende dak geeft het gebouw een uniek en duidelijk herkenbaar beeld. Waar ze ook geplaatst zijn, er is geen enige twijfel: dit is een gebouw voor Dubai’s water transport. Het dak heeft een maritieme expressie; het is geïnspireerd door de gracieuze manier waarop een walvis of een rog door het water zwemt. Het dak biedt een unieke kans om de verschillende stations een eigen karakter te geven. Het ETFE folie van elke station kan ontworpen worden met een eigen patroon en verlichtingsplan, terwijl de functionaliteit hetzelfde blijft.

sl_rta_foto1_m

sl_rta_render3_l
sl_rta_render4_xl
sl_rta_render5_xl
Indeling

De indeling van de terminal is functioneel en eenvoudig. De publieke lobby is centraal gelegen in het gebouw, tussen de kolommen. De ruimte heeft fantastische panoramische zichten doordat het dak omhoog krult in alle richtingen. Kade, water, boten en bussen kunnen allen gemakkelijk opgemerkt worden. In het midden van de lobby is plek gereserveerd voor 50 zitplaatsen met voldoende ruimte eromheen. Alle diensten voor reizigers (toiletten, loket, winkel en verkoopautomaten) bevinden zich op de begane grond, omsloten door twee robuuste ‘kolommen’. Deze dragen het gehele gebouw. Er zijn geen andere verticale onderdelen dan de glazen facade van de wachtruimte.

sl_rta_tekening3_l
In- en uitchecken gebeurd aan de kade, bij de ingang naar de scharnierende steiger, net als bij de huidige Abra stations aan de kreek. Dankzij het overhangende dak is de gehele passagiersroute van bus via lobby naar veerboot (en omgekeerd) in de schaduw. Trappen leiden naar de eerste verdieping welke onzichtbaar voor publiek is. Dit is waar de personeelsruimten geplaatst zijn, als wel de technische ruimte en met name dan de luchtbehandelingskasten. Bovenop het gebouw zijn 250 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst, welke een groot deel van de benodigde elektriciteit produceren. Alle installaties zijn uit het zicht verborgen, wat de prestige van het gebouw ten goede komt.sl_rta_tekening4_m

Jaartal2016
TypologyPublieke gebouwen, transit
LocationDubai, AE
OpdrachtgeverRTA
Samenwerking4building
ArchitectenSyb van Breda, Ruud Burger, Bastiaan Luijk, Nicolai Waterdrinker, Tom de Weijer