Dubai Creek Hanging Garden Brug

Jaar 2020
Typologie Vaste brug
Locatie Dubai, UAE
Opdrachtgever RTA
Samenwerking Parsons
Projectarchitecten Syb van Breda, Tom de Weijer, Mark Ernst, Sabry Arfaoui

Op verzoek van de Road & Transport Authoriteit van Dubai heeft team Parsons en Syb van Breda & Co een ontwerp gemaakt voor de Dubai Creek Hanging Garden Bridge. De brug is een belangrijke groene en beschaduwde schakel in het langzaam verkeeersnetwerk op beide oevers van de Creek.

Een essentiële verbinding in het langzaam verkeer netwerk

Overal op aarde verandert onze levenswijze. Gezondheid, welbevinden, respect voor de natuur en minimalisering van ecologische voetafdruk wordt steeds belangrijker. Wij moeten allemaal ons gedrag aanpassen.

De Dubai Creek Hanging Bridge past goed in dit proces. De brug verschaft ruimte aan een gezonde levensstijl, in een groene omgeving, middenin het belangrijkste voetgangersgebied van Dubai: de beide oevers van de Creek.

Wij hebben de hangende tuinen droom van de Road & Transport Authoriteit van Dubai letterlijk vertaald naar een boomachtige structuur. Stevige stammen staan in het water en vertakken zich naar boven toe steeds fijner, ter ondersteuning van twee brugdekken, de hangende tuin en een schaduwdak. Het resultaat is een heel lichte en transparante structuur, die een comfortabele passage verschaft en geweldige uitzichten over de stad.

Integratie met de Sheraton verbinding

De Dubai Hanging Garden Bridge ligt precies op de plek waar al jaren de Sheratonbrug is gepland. Als de voetgangersbrug er eenmaal ligt is het lastig om er later nog een grote verkeersbrug naast te maken, de kleinschaligheid van de voetgangersbrug en zijn fraaie uitzichten zouden verloren gaan.

Als de Sheraton verbinding wordt uitgevoerd als tunnel dan zou het wel prachtig passen, met elke verkeerssoort zijn eigen domein en geen onderlinge hinder. Het mooiste zou het natuurlijk zijn als brug en tunnel in één keer worden aangelegd.

RTA beraadt zich momenteel op de volgende stap in dit proces.