Introduction

The Southern Ring Road of Groningen is not new, it has been in use for decades. Now it is up for a total make over. Much wider than its predecessor, with increased capacity. Significant tracts of the road will be built underground, reducing noise and pollution in the surrounding city. The new Southern Ring will no longer be a road that cuts through the city, but a part of the city where the road is a guest. The cross section below shows how the road finds its way through Groningen, sometimes above, sometimes under the ground. The four main design challenges are visible at a glance: the design of the structural works, the green node Julianaplein, the recessed road with a park above and last but not least: keeping Winschoterdiep open. In this way we can save the 400 year old canal towards the rest of the Netherlands.

sl_rwz_tekening7_xl

Our contribution

Construction Combination Herepoort (a collaboration of the German contractors Max Bögl and Zueblin and the Northern Road Building Combination) has commisioned our office and wUrck for the design of the project. On all aspects of landscape, urbanism and architecture. Between May 2015 and March 2016, we have worked with wUrck and the tender team of Herepoort on the translation of the Aesthetic Program of Requirements into a comprehensive tender design. That is the status of the material on this website. In this large and complex project Syb van Breda & Co has focused on the design of the various structural works and the green node Julianaplein.

sl_rwz_tekening1_xl

The design of the structural works

The Aesthetic Program states there are two types of structures: “urban structural works” and “underpasses”. Urban structural works are viaducts over or under water and roads, facing the city. Urban structural works should be finished with typical Groningen style brick architecture. The underpasses in contrast are enveloped in green and are practically invisible from the surrounding city. The picture below is a zoom in on two of the major hubs in the Ring Road (Vrijheidsplein and Julianaplein). Both types of structural works are present here. At the urban structural works it is immediately apparent there are several types: large and small, straight and curved, all new construction or expansion of existing viaducts. We have designed a smart tool kit fitting any type of structural work and linking the economic power of prefabrication to a beautiful, almost artisanal look.sl_rwz_tekening3_m

sl_rwz_tekening2_l

The smart tool kit

The tool kit consists of elements of concrete, brick and noise barrier. The tool kit is constituted in such a way that the approximately 30 types of different urban structural works can all be built in a high-quality and economical way, in straight and in curved form. We have made a special brick for this work, which is only a few centimeters thick, but with a large surface area and large bed joints. As a result, the relatively expensive material brick is restricted to a minimum. We propose to use vertical masonry with mortar joints so that curved surfaces can be made in a simple and cheap way, but also with fine curves. The wide bed joints offer hiding places for mice and spiders, in the long run also plants.sl_rwz_foto1_m

sl_rwz_render7_l
sl_rwz_render6_xl

Vrijheidsplein

Both types of urban structural works can be found on the Vrijheidsplein: the big structural work in the center already exists, but is widened with a new lane and a brick facade on either side. The adjoining access viaducts are completely new structural works. Underneath the node goes a “left turn”, which is sunk into the ground. This structural work does not face the city and therefore has no masonry finish.

sl_rwz_render2_xl
sl_rwz_tekening6_xl
sl_rwz_render10_l
sl_rwz_render11_l
sl_rwz_render4_m

The underpasses

As with the structural works, there are also several types of underpasses. The open type (without roof) at Vrijheidsplein and the closed type (with roof), actually a short tunnel, at Julianaplein. These underpasses ensure that most of the road is underground and enveloped in green. In line with the Aesthetic Program of Requirements, we have ensured a minimum of visible concrete.

sl_rwz_schets1_l
sl_rwz_tekening4_xl
sl_rwz_foto2_l

Julianaplein

At this junction A7 and A28 motorways merge. In the current situation, this is an asphalt, traffic lights and concrete jungle in the middle of the city. The new situation, by contrast, is very green, with views to a water landscape and smooth connections without traffic lights. The highway is enveloped in green making it barely visible from the city.

sl_rwz_render1_xl

For cyclists and residents

The new Julianaplein is not only for cars on the highway, but it also brings significant improvement for local residents and users of the road network. In the new situation, the local roads are comfortable green and spacious, with good and safe views to the surroundings. Also for cyclists, the situation improves dramatically. Separated cycle paths along the Noord-Willemskanaal and a bicycle valley under the A28 provide safe and fast connections under the highway and slip roads. A large underpass with good viewing angles ensures a safe passage.

sl_rwz_render8_l
sl_rwz_render9_l

Possibly the bicycle connections between the districts on either side of the ring can be improved even further. We have prepared an alternative proposal for a bicycle connection through Julianaplein. This connects even better to the different destinations in the city, and is also considerably cheaper. In the tender, this alternative could not be included because it does not comply with current planning procedures. However, as these are still worked throughout the re-evaluation year 2016, it might still be incorporated.
sl_rwz_schets2_m

Neighbours

We have paid special attention to the situation at Maaslaan. This is where the new Ring Road and parallel roads are built very close to urban areas. Of course there are noise barriers. But we want to go further. In lieu of concrete noise barriers (do you already see the grafitty?) We offer a green “living” sound screen. Noise barriers that are not covered with greenery, but where plants actually grow inside. Water supply systems ensure that the plants remain alive, even in long dry summers.sl_rwz_tekening5_m

sl_rwz_render5_xl

Year2015-2016
TypologyLandscape, transit
LocationGroningen, NL
ClientRijkswaterstaat
CollaborationMax Bögl, Zueblin, Noordelijke Wegenbouw Combinatie, wUrck, Witteveen + Bos
ArchitectsSyb van Breda, Nicolai Waterdrinker, Ruud Burger, Bastiaan Luijk, Vincenzo Venturini, Tom de Weijer, Alkistis Krousti, Alessia Saccoccio, Domenico Evangelista