Total make over

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (rmo) is bezig met een grote transformatie en herschikking van zijn gebouwen. Verscheidene publieke tentoonstellingsruimten en de “backoffice” zijn opnieuw ingericht, de kantoorruimte aan het Rapenburg is verhuurd aan derden. Syb van Breda & Co architects heeft in deze transformatie het interieurontwerp gemaakt voor een nieuwe bibliotheek, annex flexibele werkruimte. Ons ontwerp maakt op een slimme en duurzame wijze optimaal gebruik van de bestaande gebouwen.
sl_rmo_foto2_m

Een herschikking van boeken

De oude bibliotheek was een zee van “ouderwetse” boekenkasten, met daarin vooral vakliteratuur voor onderzoekers. De vloer van de bibliotheek is oorspronkelijk gemaakt voor zeer zware depotbelasting. Hierdoor bleek het goed mogelijk om er een (zwaar) rolboekenkasten systeem te installeren, waarmee het benodigde oppervlak drastisch afnam en tegelijk de opslag capaciteit werd verdubbeld. De rolboekenkasten zijn in het daglichtarme middendeel van de ruimte geplaatst, daaromheen zijn drie studieplekken voor bezoekers en een nieuwe balie geplaatst. Tevens zijn er acht nieuwe werkplekken voor medewerkers ter vervanging van de afgestoten kantoren.

sl_rmo_tekening2_l
sl_rmo_foto3_xl
sl_rmo_foto4_l

Interieurontwerp

De oorspronkelijke bibliotheek had nauwelijks daglicht, ter voorkoming van lichtschade aan de boeken. Nu ze veilig lichtdicht zijn opgeborgen in het rolsysteem speelt dat geen rol meer. Het bleek zelfs goed mogelijk en betaalbaar om ramen toe te voegen en lichtwerende schotten weg te halen. Hierdoor zijn de studie- en werkplekken nu voorzien van weldadig daglicht. De balie is een multifunctioneel meubel, met ruimte voor drie medewerkers, maar ook een uitlegtafel met een loep waar zeer grote folianten op uitgevouwen en bestudeerd kunnen worden. De studieplekken zijn ontworpen als een continue schakeling van zit- en staplaatsen onder prachtig noorderlicht. De sfeer van de bibliotheek is fris en clean, met lichte houten meubels. Het maakt de veelal oude boeken extra bijzonder.
sl_rmo_foto5_m

sl_rmo_tekening1_xl

sl_rmo_foto6_l

Jaartal2012 - 2016
TypologyOnderwijs, transformatie
LocationLeiden, NL
OpdrachtgeverRijksmuseum van Oudheden
SamenwerkingBouwbureau De Wilde, Schouten en Muis, Langezaal en Inniger
ArchitectenSyb van Breda, Tom de Weijer, Maikel Waterdrinker