Dynamisch en verwelkomend

De Academy for Engineering is letterlijk een hoeksteen van de TU campus, waar Jaffalaan en Rotterdamse weg elkaar kruisen. Dit is een locatie waar een verwelkomend en attractief gebouw goed tot zijn recht komt. Een publiek toegankelijke voorziening, 16 uur per dag geopend. Voor de Haagse Hogeschool is dit een strategisch project geweest: zij wilden zichzelf op de kaart zetten door het meest duurzame gebouw van Nederland te bouwen, een voorbeeld voor het technologisch onderwijs van de eenentwintigste eeuw. Een gebouw met een aantrekkelijke technische uitstraling. Het archetype van het gesloten bastion voor studieuze individuen getransformeerd naar een transparant laboratorium vol interactie en inspiratie.
sl_afe_render1_m
sl_afe_render2_m

sl_afe_foto10_xl

sl_afe_foto4_m

De locatie

De plek van de Academy for Engineering is prachtig: langs de Jaffalaan met zijn monumentale paardenkastanjes en tegenover de wereldberoemde Delfts blauw fabriek “de Porceleyne Fles”. Dit is een locatie die vraagt om een transparant gebouw, waardoor alle schoonheid rondom binnen ervaren kan worden. Het betekende ook dat parkeren op maaiveld rond het gebouw, of in een half verzonken garage ondenkbaar was. Een volledig ondergrondse garage was onbetaalbaar en gezien het feit dat een bestaande kelder kon worden hergebruikt ook onwenselijk. Dus wij moesten de lucht in, parkeren op het dak. Het resultaat is verbluffend, de relatie binnen-buiten is fantastisch, er staat geen auto in de weg.

sl_afe_tekening2_l

sl_afe_foto6_xl

Goed verbonden

Het architectonisch ontwerp van dit gebouw draait om de integratie van extreme compactheid, eenvoudige routing en prettige ruimten. Of zij nu vanaf de straat komen, de ondergrondse fietsgarage of het parkeerdak: alle gebruikers komen het gebouw binnen via het atrium. Vanaf hier leiden trappen en bruggen snel en eenvoudig naar alle hoeken van het gebouw. Het geheel is geconcipieerd als een stelsel van pleinen en routes waardoor de verbindingen eenvoudig zijn en de mogelijkheden voor uitwisseling en communicatie maximaal. Een ‘Aorta’ loopt door het hart van het gebouw en biedt een snelle route voor mensen en de gebouwinstallaties. Bruggen, atria en binnenpleinen verbinden de functionele ruimten zoals werkplekken, ontmoetingsplekken, laboratoria en onderwijszalen. Het atrium en de patio tuin zorgen voor daglicht midden in het zeer compacte gebouw.
sl_afe_foto5_m

sl_afe_tekening1_xl

sl_afe_foto8_l

Een fijn afgesteld systeem

De Academy for Engineering is een goed voorbeeld van een actief duurzaam gebouw. Bovenop de passieve basis van zeer hoge kwaliteit isolatie en een zeer compacte gebouwvorm is een integraal systeem van actieve maatregelen getroffen die de energie prestatie van het gebouw nog een stuk verbeteren. De belangrijkste hiervan is ongetwijfeld de energiewinning uit het parkeerdak. Zomerse warmte en winterse koude wordt uit het dak gehaald en ondergronds opgeslagen. In het tegengestelde seizoen wordt deze energie gebruikt om het gebouw te verwarmen en koelen. Daarnaast leveren zonnepanelen elektriciteit en warmte. Het gebouwklimaat wordt gecontroleerd door een verfijnd systeem dat continue de temperatuur en geproduceerde CO2 in elke individuele ruimte bijhoudt. Koeling en ventilatie worden alleen geactiveerd als het nodig is. De basis klimaat beheersing van het gebouw wordt verzorgd door betonkernactivering: de zone net onder het vloeroppervlak wordt gekoeld of verwarmd. De Academy for Engineering Delft heeft een Greencalc score van 390 puntenbehaald. Dat is 65% boven de norm voor een A label (234 punten, de hoogste categorie) and 120% boven de 2007 norm die werd gehanteerd ten tijde van het ontwerp. Het staat gelijk aan BREEAM excellent.

sl_afe_render3_l

Gevels

De gebouw enveloppe is het belangrijkste middel om de energievraag van een gebouw te verlagen. Goede isolatie tegen warmte of koude legt de basis onder de noodzaak om het gebruik van additionele energie te beperken. Maximale daglichttoetreding helpt ook, het gebruik van kunstlicht kan geminimaliseerd worden. In dit gebouw met zijn hoge ambities heeft het geleid tot een aantal opmerkelijke innovaties. De gevels zijn voorzien van goed ge├»soleerde “luiken” waarmee zomerse hitte buiten wordt gehouden, maar tegelijkertijd ge├»ndividualiseerde ventilatie mogelijk maakt in elke ruimte. Ritme en maat van de luiken varieert van gevel tot gevel: veel grote luiken aan de zwaar zonbelaste zuidgevel en slechts enkele, kleine luiken aan de noordzijde. Dit spel voegt een esthetisch en enigmatisch karakter toe aan een in essentie zuiver rationeel patroon.

sl_afe_foto3_xl

Jaartal2005 - 2010
TypologieOnderwijs
LocatieDelft, NL
OpdrachtgeverHaagse Hogeschool
SamenwerkingRoyal Haskoning, DHV, Alphaplan, DWA
ArchitectenDit project is ontworpen door Syb van Breda destijds in dienst bij Royal Haskoning, in samenwerking met Jorge Moura